De Amerikaanse aandelenmarkten lieten vrijdag een al even wisselend beeld zien als de resultaten van een aantal grote bedrijven. Per saldo zat er echter weinig beweging in de belangrijkste graadmeters.

De Dow-Jonesindex, waarin de 30 grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, sloot 0,3 procent hoger op 16.458,56 punten. De breder samengestelde S&P eindigde 0,4 procent lager op 1838,70 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,5 procent tot 4197,58 punten.

Behalve een stroom aan bedrijfsresultaten kregen beleggers ook een aantal macro-economische cijfers te verwerken. Zo bleek het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in januari onverwacht te zijn gedaald. De groei van de industriële productie voldeed wel aan de verwachtingen.

Intel bungelt onderaan

American Express was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 4,7 procent. De creditcardmaatschappij wist de winst in het vierde kwartaal te verdubbelen. Concurrent Visa, eveneens een hoofdfonds, liftte mee en werd 3,6 procent meer waard.

Intel bungelde met een verlies van 2,6 procent onderaan de hoofdindex. De kwartaalcijfers van de chipfabrikant, een belangrijke klant van het Nederlandse ASML, voldeden niet aan de verwachtingen. De resultaten van industriereus General Electric vielen evenmin in de smaak. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Morgan Stanley

UPS daalde eveneens na een winstwaarschuwing. De pakketbezorger onderschatte de drukte rond de feestdagen en moest meer leenkrachten inzetten dan verwacht. Dat drukte de winstgevendheid in het vierde kwartaal. Het aandeel verloor 0,6 procent.

De resultaten van Morgan Stanley konden beleggers weer wel bekoren. De winst daalde weliswaar flink, als gevolg van hoge juridische kosten die de bank in het vierde kwartaal moest maken, maar viel toch hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Morgan Stanley werd beloond met een koerssprong van 4,4 procent.

De euro was 1,3530 dollar waard, tegen 1,3555 dollar bij het slot van de Europese handel eerder op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 94,08 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte per vat van 159 liter 106,21 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl